Asger Røjle Christensen er en erfaren dansk journalist, forfatter og foredragsholder, som har fulgt udviklingen i Japan og Østasien i 35 år. Nu kan han bookes gennem Nyland Kommunikation til at holde foredrag om japansk politik, historie og kultur. Han har netop været med til at skrive den nye “Turen Går Til Japan” på Politikens Forlag, som udkommer midt i juni måned. I september måned i 2017 udkommer desuden hans nye bog, “Seikatsu – japansk hverdag” med en række jordnære og underfundige klummer om livet i Japan.

Du vil bl.a. kunne booke nedenstående foredrag med Asger Røjle Christensen gennem Nyland Kommunikation:

HISTORIEN I JAPANS NUTID: Overalt i Japan mærker man, at historien er til stede i nutiden. Lige klos op og ned ad hinanden ligger nutidens larm og fortidens stilhed. Umiddelbart virker de som umulige kontraster, men det ene ville ikke eksistere uden det andet. I det mindste ville det ikke være Japan. Vi har gennem årene hørt meget om, hvordan Anden Verdenskrig og opgøret med den har præget efterkrigstiden Japan, og det er også et tema i dette nye foredrag af Asger Røjle Christensen. Men foredraget tager samtidig tilhørerne med på en rejse længere tilbage i historien. Hvor kommer japanerne fra? Hvilken rolle spiller påvirkning fra Kina og Korea? Hvordan har det, vi kalder samurai-kulturen, præget nutidens japanere? Og hvordan har skabelsen af det moderne Japan under Meiji-reformerne i 1800-tallet lagt grundstenen til det Japan, som vi ser i dag?

ABE OG JAPANS NYE NATIONALISME: Japans premierminister Shinzo Abe skabte en meget anspændt situation i Østasien, da han kort før nytår 2014 besøgte det omstridte Yasukuni-tempel i Tokyo. I forvejen var Japan og dets nabolande i ophedet diskussion om klippefyldte øgrupper, tolkningen af krigshistorien og aktuelle spørgsmål om handel, energi og forurening. Men Abes tempelbesøg gjorde det hele endnu værre, og relationerne på topplan var helt nedfrosne i et langt stykke tid. Det kan godt undre, at en erfaren politiker som Shinzo Abe med åbne øjne vælger at skabe en så kompliceret situation. Forklaringen skal søges i hans nationalistiske indstilling. Nationalismen er på åbenlys fremmarch i både Japan og nabolandene, og det skaber ofte et billede hos mange i vesten af, at verdenskrigens tankegang er på vej tilbage. Men virkeligheden er, at den nationalisme, der vokser frem i Japan i disse år, er en ny nationalisme, som har sin oprindelse i nutiden og ikke i en fjern fortid.

Du er meget velkommen til at kontakte os, hvis der er andre aspekter af japansk kultur, hverdagsliv, historie og politik, som I gerne vil høre om.

 

 

 

 

%d bloggers like this: