Da jeg lavede de første ti afsnit af Radio Tegl, blev jeg ikke bare endnu mere interesseret i dansk bygningshistorie, men også af teglbranchens industrihistorie. Der er noget fascinerende ved, at dansk teglproduktion stadigvæk er domineret af få gamle familievirksomheder, hvor man i generationer har produceret tegl til ikke bare hele Norden men også store dele af verden. Det er især tydeligt ved Egernsund, hvor familierne Matzen, Petersen og Christensen siden 1700-tallet har produceret tegl.

Derfor var det en særlig fornøjelse at producere denne særudgave af Radio Tegl.Det var utroligt interessant at tale med Carl Matzen fra Matzen Tegl, som er 94 år og 7. generation i Matzens Teglværk. Han kan fortælle så mange spændende historier om både teglbranchens op- og nedture i grænselandet; om familiens driftige kvinder, om at vokse op mellem tysk og dansk kultur og om den gang under 1. verdenskrig, hvor kvinderne blev teglværksarbejdere, mens mændene var i tysk krigstjeneste.

Jeg havde også fornøjelsen af at tale med Jens Piper fra Randers Tegl, der lige som Carl Matzen har tegl i blodet. Jens Piper er ”kun” 3. generation i Randers Tegl, men lægger ikke skjul på, at han tænker på tegl fra han står op om morgenen, til han går i seng om aftenen. Han fortæller i podcasten om hele industriens udvikling gennem de seneste år. Fra den gang hvor man kunne vælge mellem gule og røde til nu, hvor der er et utal af modefarver.

Da jeg lavede det første afsnit af Radio Tegl i 2018 med Christian A. Petersen fra Petersen Tegl fik jeg en kasse minitegl med hjem, som blev et kæmpehit hos mine børn. Siden blev samlingen suppleret med endnu flere minitegl fra Egernsund Wienerberger. Når min nu femtenårige datter virkelig skal slappe af, elsker hun at eksperimentere med forskellige forbandter, så man kan vel sige, at resten af familien også er blevet ret vilde med tegl!

https://www.dansketegl.dk/radiotegl/

%d bloggers like this: