Kong Christian X havde ganske vist drømt om herregårdsinspireret arkitektur, mens i stedet blev Aarhus Universitet, tegnet af C. F. Møller og Kay Fisker, et af dansk modernismes hovedværker. Aarhus Universitet – opført i 1931 og udbygget frem til i dag – er et unikt og helstøbt universitetscampus med en gennemført arkitektur, blandt andet i form af den konsekvente brug af gule teglsten og bygningernes samhørighed med landskabet.

Når det blev gule teglsten skyldes det bl.a., at Aarhus Universitet fik doneret en stor mængde gule sten af en teglproducent. Den gang blev gule mursten i Aarhus primært brugt til bagsiden af huse, mens de ”finere” røde blev brugt ud mod gaden. Alt dette fik Aarhus Universitet vendt op og ned på.

I RadioTegl #6, som Nyland Kommunikation producerer for brancheorganisationen Danske Tegl, fortæller Julian Weyer fra tegnestuen C.F. Møller, som har varetaget nybyggeri og ombygningsarbejde af universitetet i snart 90 år, om bygningernes historie. Desuden medvirker lektor Anders Berg-Sørensen, som fortæller om, hvordan de mange gule sten skaber ro til eftertænksomhed og koncentration.

Lyt, kig og læs på http://www.dansketegl.dk/radiotegl/

Du kan også finde RadioTegl på iTunes, Spotify & Spreaker.

%d bloggers like this: